15.10.2019
saat

All Language

Sretna Zajednica Ashaba

     Časni ashabi su svoja srca ispunili ljubavlju prema Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, i bili mu pokorni u svakoj prilici, što im je omogućilo da se ukrase njegovim ahlakom i zasluže pohvale Uzvišenog Hakka, koji u Kur'anu za njih kaže:
     "Allah je zadovoljan prvim muslimanima, muhadžirima i ensarijama i svima onima koji ih slijede u ihsanu, dobra djela čineći, a i oni su zadovoljni Njime; za njih je On pripremio džennetske bašče kroz koje će rijeke teći, i oni će vječno i zauvijek u njima boraviti. To je veliki uspjeh." (Et-Tevbe, 100)
     Mi nemamo mogućnost da budemo ashabi Allahovog Poslanika, alejhis-salatu ves-selam, ali možemo biti od onih vjernika "koji ih slijede u ihsanu" do kraja svoga života, nastojeći da steknemo Allahovo zadovoljstvo.


Osman Nûri Topba
ISBN: 978-6053-02-314-2


Razum i filozofija kroz prizmu islama

     Historija je svjedok da filozofija života onih koji čovjeku obećavaju sreću i blagostanje na ovome svijetu nije usrećila ni njih, a niti njihove sljedbenike. To je zbog činjenice što je filozof, ustvari čovjek koji posjeduje ograničene mogućnosti i koji nije u stanju da (spo)zna srž stvari bolje od njihovog Stvoritelja. Potpomognuti božanskom podrškom, vjerovjesnici i njihovi nasljednici među učenjacima pružaju ljudskom rodu recept za postizanje sreće na oba svijeta, a poslije prolaznog života na ovome svijetu oni nastavljaju živjeti u srcima ljudi.


Osman Nûri Topba
ISBN: 978-6053-02-315-9


Ličnost bez premca Muhammed Mustafa

     Mevlana Halid Bagdadi, k.s., o Resulullahovom blagoslovu i milosti svim svjetovima, u svom Divanu kaže: Zbog njegove časti mnoga pjesčana mora daju svijetle bisere, od tvrdog kamenja nastaju jakuti i dijamanti, a od trnja mirisne ruže. Ako se u jednoj basči spomene nesto od njegovog lijepog ahlaka, nećes naći nijedan pupoljak koji neće procvjetati...


Osman Nûri Topba
ISBN: 978-9944-83-217-5


Muhammed Mustafa Sallallahu Alejhi Sellem - 1

     Ova knjiga govori o životu plemenitog Poslanika, Muhammeda Mustafe, sallallahu alejhi ve sellem. Naravno, kao što je čovjek nemoćan da istinski spozna njegovu vrijednost, isto tako je nemoćan da jezikom opiše sve njegove vrijednosti i vrline. Naš plemeniti Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, predstavlja dragulj čiju vrijednost spoznajemo u onoj mjeri koliki su naša ljubav i poštovanje prema njemu. Ovo djelo je napisano s ciljem da se upozna njegov život i usvoje njegove vrline. Na kraju, ovo je životopis (siret) našega Resulullaha, sallallahu alejhi ve sellem, kojim će se, inšaallah, uvećati naše znanje o njegovom blagoslovljenom životu, a može se koristiti i kao udžbenik u nastavi.


Osman Nûri Topba
ISBN: 978-9944-83-322-6


Muhammed Mustafa Sallallahu Alejhi Sellem - 2

     Vrijednost Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kod njegovog Uzvišenog Gospodara je tolika, da je pokornost Poslaniku poistovijećena sa pokornosti Allahu Uzvišenom. Ukazivanje poštovanja Allahovom Miljeniku je ispit bogobojaznosti, a najmanji oblik nepoštivanja njegove ličnosti predstavlja uzrok poništavanja dobrih djela. Predvodnik svih vjerovjesnika, Muhammed Mustafa, sallallahu alejhi ve sellem, medinski period je proveo učvrščujući Allahovu vjeru u srcima vjernika i izgrađujući dvorac islama na postojanim temeljima i dobročinstvu koje vodi ka Džennetu.


Osman Nûri Topba
ISBN: 978-9944-83-485-8


Milost Svjetovima Muhammed Trajna Mudžza Kuran Časni

     Kur'an Časni je dar koji je Allah Uzvišeni preko Svog posljednjeg poslanika, Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, darovao ljudskom rodu, kao spas od provalija zabluda u koje se čovjek može strovaliti, ukoliko njegov razum i njegova srčana stremljenja nisu odgojeni i oplemenjeni Objavom (wahj).  
     Plemeniti Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, predstavlja jedinstven božanski dar, jer je on svojim ličnim primjerom pokazao ljudskom rodu kako će živjeti u skladu sa kur'anskim propisima (ahkām) i etikom (ahlāk); svojim plemenitim životom je potvrdio da je islam vjera istine i sreće u pravom smislu.


Osman Nûri Topba
ISBN: 978-9944-83-832-0


  1. Page :
  2. |
  3. 1
STATISTICS :    Total number of languages : 53    Total number of materials : 1.461    Total number of downloads : 1.355.804      ALL STATISTIC 

Coded by IBB SOFT